DartClub Kirchroa United

2006

dartpijlDartpijlen zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen.
Een Dartpijl mag niet langer zijn dan 30,5 cm en niet zwaarder zijn dan 50 gram.
Ze zijn opgebouwd uit 3 stukken:

  • de Barrel
  • de Schaft
  • de Flight


Barrel:
Hier houd je de pijl aan vast, Het is dit waar het grootste verschil in zit. Het is vaak gedeeltelijk gemaakt van tungsten (80%-90%), omdat in dit materiaal het gewicht goed verdeeld is. Ze zijn te verkrijgen in allerlei verschillende maten, vormen en gewichten, meestal tussen de 18 en 28 gram. Als de punt die er aan zit bot is kun je hem slijpen met een slijpsteen. Meestal kun je de punt er ook uithalen met een speciaal apparaatje om deze te vervangen.

Shaft:
De Shaft wordt bevestigd aan de Barrel met een schroefdraad. Deze wordt vaak gemaakt van aluminium of kunststof/nylon, omdat dit lichte materialen zijn. Er zijn verschillende lengtes te verkrijgen, afhankelijk van de manier van gooien met het gewicht van de Barrel. Meestal is het , hoe sneller de werpstijl, hoe korter de Shaft.

Flight:
De Flight zit aan de Shaft vast. De Flight zorgt ervoor dat de pijl recht vliegt met normaal 4 vleugels. Een Flight is te verkrijgen in allerlei vormen en opdrukken.
Er zijn ook Flights te krijgen met 3 vleugels, deze worden Tri-Fin Flight genoemd.
Op de Flight kunnen ook eventueel Flight protectors geplaatst worden ter bescherming van de Flight.
Bron: dartnet

De indeling van het Dartbord:

dartbord

De indeling van het dartbord is zoals weergegeven in de afbeelding hierboven:
- Bull's Eye = 50 punten
- Single Bull = 25 punten
- De singles zijn 1 x 1 t/m 20 punten
- De doubles (buitenste ring) zijn 2 x 1 t/m 20 punten
- De triples (binnenste ring) zijn 3 x 1 t/m 20 punten
De hoogste score is dus 3 x 20; triple 20 = 60 punten
Er zit geen logica in de volgorde van de nummering.
Het dartbord is ontworpen om hoog scoren zo moeilijk mogelijk te maken; zo staat de 20 bijvoorbeeld tussen de 1 en de 5. Deze indeling werd bedacht door Brian Gamlin in 1896.


Materiaal en onderhoud:
Bijna alle moderne dartborden zijn gemaakt van samengeperst sisal.
Dartborden van dit materiaal gaan over het algemeen lang mee, al zijn er wel grote verschillen in kwaliteit tussen dartborden.
Een dartbord moet (afhankelijk van het gebruik) elke week gedraaid worden, voor de juiste belasting van het bord. De cijferring kan dan gedraaid worden.
Als het dartbord door slijtage niet meer vlak is of er vallen veel pijlen uit, moet het bord vervangen worden.
Een goed dartbord gaat zelfs bij zeer regelmatig gebruik zeker 6 maanden mee.
Bron: dartnet

De Dartbaan en plaatsing van het Dartbord:

De officiële afstanden van het Dartbord;

dartbaan

Het midden van het Dartbord moet 173 cm boven de grond hangen.
De afstand vanaf de oche moet 237 cm zijn, over de vloer zijn.
Als extra controle: vanaf de bull tot de oche (schuin) moet het 293,4 cm zijn.
Voor bescherming van de pijlen en de muur kun je een surround ring gebruiken.
Ook is het aangeraden om niet te darten op kwetsbare ondergronden i.v.m. bouncers.

Oche:
De werplijn wordt gemarkeerd door de oche.
De hoogte van de oche is tussen de 3,5 en 6 cm.
De breedte van de oche is minimaal 60 cm.
Geef de speler rondom zeker 1 meter vrije speelruimte

Verlichting:
Goede verlichting wordt geleverd door 1 of meerdere tl-lampen of spots (spots dienen aan weerszijden op gelijke afstand van de hartlijn geplaatst te worden)
Goede verlichting en goed geplaatste verlichting is belangrijk om zo schaduwen op het bord zo klein mogelijk te maken.
Bron: dartnet

Aan het scorebord zijn geen duidelijke maten of regels verbonden.
De lay-out is veelal hetzelfde.

DCKU heeft een eigen scorebord gemaakt.
Wij hebben op iedere baan een scorebord hangen van 40 cm breedt en 50 cm hoog ingelijst in een fotolijst met een glasplaat ervoor.
Dit formaat is perfect om duidelijk en leesbaar op te schrijven.

Deze pdf file toont ons scorebord.

U kunt dit pdf bestand wel downloaden maar niet printen,
mocht u een printbaar exemplaar willen hebben,
kunt u hiervoor contact op nemen met onze webmaster

501
Dit is het bekendste en meest gespeelde dartsspel.

Het werkt als volgt:
Alle spelers of teams beginnen met 501 punten. Dan mag elke speler, zoals altijd per beurt 3 pijlen gooien. Je telt de gegooide punten per beurt bij elkaar op en deze trek je vervolgens af van het totaal nog te gooien aantal punten. De speler of het team die het eerst precies op 0 staat heeft gewonnen. Als je meer gooit dan wat er nog over is telt de beurt in zijn geheel niet mee. De laatste pijl moet belanden in een dubbel, bij sommige varianten moet je ook met een dubbel beginnen. In plaats van 501 punten wordt ook wel eens gestart met 301, 701, 901 of 1001 punten.

Voorbeeld:

Speler 1 Speler 2
501 501
100 401 361 140
80 321 261 100
180 141 201 60
141 0

(Speler 1 heeft hier gewonnen.)


Tactics
De getallen 10 t/m 20 + Bull (B) moeten tenminste 3 keer geraakt worden. Een triple telt voor 3, een dubbel telt voor 2 (dubbele bull ook) en een single uiteraard voor 1. Meestal moet de Bull als laatst gegooid worden.

De getallen die al vol zijn (3 keer geraakt) maar bij de tegenstander nog niet kunnen als ze gegooid worden in punten langs het schema opgeteld worden. De speler die als eerste het schema vol gooit en het hoogste punten aantal heeft, heeft gewonnen. In het voorbeeld hieronder heeft Speler 1 dus gewonnen.

Speler 1   Speler 2

18
10
60
30
18
40
100
50
-------
356

X X X 20  X X X

17
17
30
14
-------
115

X X X 19  X X X
X X X 18  X X X
X X X 17  X X X
X X X 16  X X X
X X X 15  X X X
X X X 14  X X X
X X X 13  X X X
X X X 12  X X X
X X X 11  X X X
X X X 10  X X X
X X X B  X X X

Heeft de tegenstander echter een hoger aantal punten, dan zal het verschil eerst weggewerkt moeten worden door het gooien van enkele of dubbele Bull's.


4 op een rij
4 op een rij een een goed spel om op de dubbels te oefenen. Het kan gespeeld worden met 2 spelers of teams. Je tekent een tabel van 5 bij 5. In het middelste hokje zet je de bullseye en in de 4 hoeken de single bull. De rest vul je met de getallen 1 t/m 20, deze staan voor de dubbels.

B 1 2 3 B
4 5 6 7 8
9 10 B-Eye 11 12
13 14 15 16 17
B 18 19 20 B

Elke speler gooit telkens 3 darts per beurt. De dubbels die je raakt mag je aanstrepen in de tabel met een X (speler 1) of een O (speler 2). De speler die het eerst 4 op een rij heeft, heeft gewonnen.


Around the clock
Bij dit dartspel is het de bedoeling alle nummers van 1 t/m 20 afsluitend met de single bull op volgorde 1 maal te gooien. Iedereen begint bij 1 en is zolang aan de beurt totdat hij of zij mist, dan gaat de beurt naar de volgende speler. Degene die het eerst de single bull gooit heeft gewonnen. (In het voorbeeld hieronder heeft Speler 1 gewonnen.)

Speler 1 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 B
Speler 2 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 B

Around the clock is ook te spelen met dubbels, dan sluit je doorgaans af het de bullseye.


Zwart-wit
Zwart-wit kun je toepassen op bijvoorbeeld met 501, dubbel uit. Elke speler kiest (of tost) een kleur (zwart of wit) voordat men het spel begint. Het verschil men een normaal 501 spel is dat men niet alle scores mag aftellen. Men mag alleen die scores aftellen van pijlen die in de eigen kleur (zwartte of witte vakjes op het dartbord) belanden. De pijlen welke in de kleur van de tegenstander belanden moeten bij de score opgeteld worden.


Scram
Bij dit spel dat gespeeld wordt met 2 spelers of teams is een speler of team eerst de "stopper" en de tegenstander eerst de "scoorder". De bedoeling van de scoorder is om zoveel mogelijk punten te scoren, de stopper probeert dit te stoppen. Men gebruikt een scorebord met de getallen 20 t/m 10 (of 20 t/m 15). De stopper mag beginnen met 3 darts, deze probeert de getallen op het scorebord te blokkeren. Achter elk getal dat gegooid wordt door de stopper zet hij een X. De scoorder probeert na de beurt van de stopper zoveel mogelijk punten te scoren op de getallen die nog niet geblokkeerd zijn (incl dubbels en trippels). Wanneer alle getallen geblokkeerd zijn, worden de punten van de scoorder bij elkaar opgeteld en worden de rollen omgewisseld. Degene die op het einde de meeste punten heeft weten te scoren heeft gewonnen.


Voetbal
Dit spel is te spelen met 2 of meer spelers of teams. Een speler probeert eerst de bal te veroveren door de bull te gooien. Wanneer iemand de bal in het bezit heeft kan deze beginnen met scoren van een doelpunt door een dubbel te gooien, net zolang totdat de tegenstander de bal heeft. Dan zul je opnieuw de bull moeten gooien voordat je weer mag beginnen met scoren. De speler of het team dat als eerste 10 doelpunten heeft gescoord, heeft gewonnen.

Bron: dartnet

De geschiedenis van de Dartsport Darts is een unieke sport en wordt de laatste jaren steeds populairder wat mede te danken is aan de belangstelling van de media.
Wat de dartsport echt uniek maakt is dat leeftijd, geslacht, lengte of geestelijke ontwikkeling nauwelijks van enige invloed zijn op de kwaliteit van een speler.
Een bijkomend voordeel is dat de materialen erg goedkoop zijn en darts vrijwel overal gespeeld kan worden, omdat het plaatsen van een dartsbord weinig ruimte inneemt.

De geschiedenis van de dartsport is moeilijk te achterhalen, mede omdat het zo'n lange geschiedenis achter de rug heeft.
Zo zijn er speculaties dat de dartsport ontstaan is uit tijdverdrijf.
Tussen de veldslagen door hielden de soldaten wedstrijden.
Zij gooiden met korte speren op de omgekeerde wijnvaten, die later weer werden vervangen door doorgezaagde boomstamschijven.
De ringen van de boomstam werden onderverdeeld in een puntentelling.
In de in wintermaanden werd men gedwongen binnen te blijven.
Men kon daarom niet met de verkleinde speren gooien, die werden dus vervangen door de "eerste" darts.
Er werden spelregels bij bedacht en zo ontstond de het darten als binnen-sport.

Er zijn wel enige verwijzingen te vinden in ons verleden over de dartsport.
Zo staat geschreven dat Hendrik VIII van zijn tweede vrouw Anne Boleyn rond 1530 een met edelstenen versierde Biscayan dartset cadeau kreeg.
Wie deze set heeft vervaardigd is nimer bekend geworden.
Metalen barrels bestonden toen nog niet. Men maakte gebruik van een houten barrel die verzwaard werd met een stuk lood.
De rijkere lagen van de bevolking uit die tijd beoefende de dartsport eveneens.
Het woord darts komt in het Oxford English Dictonary voor het eerst voor in 1314.
In de dictonaries van 1330 en 1374 komt het woord dart eveneens voor.
Tegenwoordig treft men in de meeste woordenboeken de volgende omschrijving aan; een werpspel met pijltjes naar een in circels met verschillende waardeaanduiding verdeelde schijf.

De huidige vorm die wij nu kennen van het dartbord, stamt uit het begin van de 20ste eeuw (rond 1900).
De nummering 20-1-18-4-6-10-15-etc. wordt het London-Dartbord ofwel het Clock-Bord genoemd.
Een timmerman genaamd Brian Gamlin uit Lancashire ontwierp het dartsbord zoals wij dit nu kennen en legde dit vast in een patent.
Later werden borden gemaakt van samengeperst varkenshaar, omdat het hout telkens snel zou splijten.
Tegenwoordig worden de borden gemaakt van sisal, dat als eigenschap heeft dat gaatjes weer worden dichtgedrukt zodra met een dart een nieuw gaatje wordt gemaakt.
Een gemiddeld dartbord kan tegenwoordig bij normaal gebruik 6 maanden mee.
De darts kreeg grote bekendheid ook buiten het Britse Koninkrijk en zo ontwikkelde Jim Pike in 1906 de eerste metalen barrel, waarbij nog wel steeds van een houten shaft gebruik werd gemaakt.
In 1937 ontwierp Frank Lowy de gehelen metalen dart, een Hongaar die later tevens de oprichter werd van de firma Unicorn.
De darts die hij ontwierp waren vervaardigd van een koperlegering (Brass).
De shaft van de dart produceerde hij uit aluminium en de flight uit gevulcaniseerd fiber.
Deze dart bleek een stuk duurzaamder dan zijn voorgangers.
Lowy vroeg direct patent aan wat hem 6 pond koste, wat voor die tijd een flink bedrag was. het heeft tot de jaren 70 geduurd voordat er andere legeringen werden gebruikt, zoals nikkelzilver, wolfraam en kobalt.
Het grote voordeel van deze nieuwe legeringen was dat er slankere darts konden worden ontworpen, die de nauwkeurigheid van de worp ten goede kwam.

De standaardisatie voor de werpafstand stamt ook uit die tijd.
Er wordt wel verteld dat de werpafstand ontstaan zou zijn door 3 kratjes van het biermerk Hockey & Sons (bierbrouwer in zuidwest Engeland) in de lengte tegen elkaar aan te zetten.
De kratjes waren 3 feet lang waardoor de de totale lengte van het dartbord tot aan de werplijn op 9 feet kwam.
Later werden de kratjes vervangen door kleine exemplaren die een lengte van 2 feet hadden.
Daarmee wijzigde ook de afstand de werpafstand, men plaatste nu 4 kratjes van 2 feet tegen elkaar aan, 8 feet dus.
Een van de uitspraken die uit die tijd is overgebleven; "toing the hockey" ofwel tenen tegen de hockey dat weer refereert aan de kratjes van begin 20ste eeuw.

In de Britse samenleving in het begin van de 19e eeuw vond men darts geen hoogstaande bezigheid.
Het dartspel werd veelal in pubs door de zogenaamde werkende klasse beoefend en werd gezien als een bezigheid die slecht voor de ontwikkeling was.

In 1908 werd door de magistraten in Leeds de dartsport al een erkende sport beschouwd en werd de dartsport niet meer gezien als een kansspel.
Kansspelen in pubs waren in die tijd verboden. De kroegbaas "Foot" Anakin werd voor de rechter gedaagd omdat hij beschuldigd werd van het organiseren van illegale kansspelen in zijn pub.
Foot vroeg aan de rechter permissie een dartbord in de rechtzaal op te hangen.
Foot wierp 3 darts in de 20 en vroeg aan de rechters dat zelfde te doen.
Geen van de magistraten lukte dat, waarmee werd aangetoond dat de dartsport geen kansspel was maar een sport van oefening.
De zaak werd nietig verklaard.
Voor darts betekende dit een belangrijke stap op weg naar volledige acceptatie, eerst als spel en later als sport.

De jaren die daarna volgde werd de dartsport steeds populairder.
Tegen de tweede wereldoorlog organiseerde veel pubs regelmatig wedstrijden en hadden eigen teams.
De Britse zondagskrant "News of the World" organiseerde een groot toernooi 1927, dat zich eerst beperkte tot Londen. Maar de belangstelling was zo overweldigend dat het toernooi uitgroeide tot een landelijke competitie.
De eerste winnaar op dit toernooi was Sammy Stone (New South-West Ham Club).
Mede door deze krant en de NDA (National Darts Organisation, opgericht in 1954) is de dartsport uitgegroeid tot een internationale tak van sport.
De NDA heeft de basisregels vastgelegd zoals die nu bekend zijn, bracht de gewestelijke en Londense dartsgroepen samen en schreef de eerste nationale competitie (1957) uit.

Vele jaren gelden , in zijn eigen pub in Muswell Hill, kreeg Olly Croft in de gaten dat bij een partijtje darts het publiek enorm geboeid toe kon kijken.
Hij dacht vanaf dat moment dat er meer te maken moest zijn van deze volkssport en hij en zijn vrouw Lorna wijden hun leven aan het omvormen van darts als kroegsport naar een serieus bedreven amateursport, waarbij zij samen de Britsch Darts Organisation (BDO, 1973) oprichten.
Deze organisatie coordineerde de gewestelijke competities en ook de eerste internationale dartwedstrijden.
De eerste taak van de BDO was het binnenhalen van sponsoren en het organiseren van internationale wedstrijden voor de BBC televisie.
In 1978 was het dan zover en organiseerde de BDO de eerste Embassy World Proffessional Championship.
De Embassy is niet wat velen denken het officiële wereldkampioenschap, maar heeft wel meer prestige dan het WK.
De eerste winnaar (1978) op de Embassy was Leighton Rees (Wales) die met 11-7 (in legs) van John Lowe (Engeland) won.
De prijzenpot is hoger en er gaat ook meer aandacht naar de Embassy dan naar de WK.
In 2004 veranderd de naam van de Embassy in World Proffessional Dart Championship.

Eind jaren 80 raakte het darts in verval, werden minder toernooien georganiseerd en konden de full professionals met moeite hun "boterham" bij elkaar verdienen.
Er ontstond een slepend conflict tussen de spelers en de BDO.
De spelers eiste een garantie van minimaal 1 tv- toernooi per jaar om in hun onderhoud te voorzien.
Omdat de BDO dat niet kon garanderen richtte de spelers de WDC (World Darts Council).
In 1993 werden de WDC logo's op de shirts van de spelers verboden tijdens de Embassy.
Dit leidde tot een conflict dat zelfs voor de rechter uit gevochten moest worden.
Er werd een schikking getroffen tussen beide partijen; het woord world moest van de rechter verdwijnen en zo werd de nieuwe naam PDC (Professional Darts Council).
De BDO moest de spelers van de PDC accepteren.
Nu organiseert de PDC zijn eigen toernooien en kunnen de darters niet meer aan beide organisaties deelnemen( sinds 2001).
De PDC deed in 2001 en in 2002 enkele BDO spelers goed financiële aanbiedingen, waarop zij ingingen.
Alleen Ted Hankey en Martin Adams bleven de BDO trouw en zwichtte niet voor het grote geld.

Raymond van Barneveld is de eerste Nederlander die dit toernooi in 1998 op zijn naam schreef.
Hij heeft de titel inmiddels al 3 maal behaald.
Mede door zijn overwinning in de Embassy is de dartsport in Nederland met sprongen vooruit geschoven.
Nu worden en jaarlijks grote internationale toernooien in Nederland georganiseerd en dat was voor 1998 geen sprake van.
Weinig mensen weten dat een andere Nederlander, genaamd Roland Scholten al in 1995 officieel wereldkampioen darts werd.
In Nederland werd al gedart vanaf de 2de wereldoorlog toen Britse soldaten het spel meebrachten.
Toen in 1970 Den Haag als eerste stad in Nederland de BBC kon ontvangen volgde niet lang daarna de oprichting van de eerste serieuze dartcompetitie.
Niet lang daarna volgende andere steden en in 1976 werd de Nederlandse Dartsbond opgericht.
Deze organisatie groeide uit tot een landelijk opererende bond met afdelingen door heel het land.
In 1989 werd de Nederlandse Darts federatie opgericht om een einde te maken aan de verdeeldheid in de dartsport, omdat er steeds meer onafhankelijke bonden bijkwamen.
De federatie begin met 12 lidorganisaties die tezamen 7000 leden hadden.
Nu bestaat de federatie uit 27 regionale bonden die tezamen zo'n 30.000 leden tellen.
Tegenwoordig loopt Nederland voor op ander landen als Engeland op het gebied van het organiseren van internationale toernooien en televisie-uitzendingen daarvan.

In 1976 was de BDO mede een van de oprichters van de WDF (World Darts Federation), die gevormd werd uit 15 landen met als doelstelling de dartsport wereldwijd te promoten en in goede banen te leiden.
Elke 2 jaar sinds 1977 organiseert deze organisatie het wereld kampioenschap darts.
Ook hebben zij de werpafstand vastgesteld op 2,37 meter.
Tegenwoordig zijn er 53 bonden uit 6 verschillende werelddelen bij de WDF aangesloten.
Het WK is niet het enige toernooi dat door de WDF wordt georganiseerd; de Asia Cup, Europe Cup en de Pacific Cup.


Bron: dartcityWebsite wordt niet meer
up-to-date gehouden

en zal medio december 2019
off-line gaan

 

Leden inlog

Sponsoren

  • Fysio-Hereweg
  • LeeuwBier
  • Meteora
  • Jumbo
  • Randy
  • Jelti